REACTIES VAN LEZERS

Margreet Hofland
Caravaggio
Fragmenten
iBernini
Lezing/cursus
Verantwoording
Gastenboek
In de media
Duizend levens
Contact

Foto's
Links

Bestel

English version

 

GASTENBOEK

Onlangs vertelde een lezeres mij dat een exemplaar van mijn boek op de bodem van de zee ligt, vlakbij Sicilie. Tijdens haar reis naar het mooie eiland was de bagage van alle passagiers van de veerboot in het water gegleden. HET GENIE VAN ROME zat in een goed afgesloten koffer. Als men over duizend jaar naar schatten duikt en de koffer vindt, zal ongetwijfeld geprobeerd worden om hem open te breken. Zo zal mijn boek dan misschien in een museum terecht komen en , wie weet, onder een schilderij van Caravaggio tentoongesteld worden...

Een spannend verhaal maakt het leven de moeite waard.

Margreet Hofland

 

Reacties op Duizend levens

Gelezen

Wat wel een aanrader is, is 'Duizend Levens' van Margreet Hofland. Dit boek gaat over 11 september. Niet alleen in 2001, maar ook in 1598 en 1599. De gebeurtenissen 4 eeuwen geleden zijn een directe aanleiding voor de aanslag op de Twin Towers. Ik vond dit tijdens het lezen al een erg goed boek, maar toen later bleek dat de gebeurtenissen van toen, en de mensen in die tijd, voor het grootste gedeelte níet verzonnen zijn, vond ik dat nog een pluspunt. Het is een boek van bijna 400 pagina's, maar als je dat niet tegenhoudt, moet je deze zeker lezen!

Suzanne

Mombasa - South Coast

Hier aan de kust van Kenia, terwijl ik langzaam het jachtige leven in Den Haag van me af probeer te spoelen, las ik je boek ‘Duizend levens’.
Ik heb weinig gezien van strand en zee… je hebt absoluut een ‘pageturner’ geschreven, die me ruim twee dagen in een andere wereld heeft vastgehouden. Een geweldig boek! Ik zeg je dit in alle eerlijkheid. Een ‘culturele ‘thriller’, zal ik het maar noemen.
Je zei me ooit dat sommigen moeite hebben met de ‘sprongen in de tijd’. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het daar absoluut niet mee eens ben. In dit geval heb je er een bijzonder knappe puzzel mee gemaakt, waarvan je pas na enige tijd de structuur gaat ontdekken. Een schrijver mag toch wel énige inspanning van zijn lezer verwachten?
Ik heb grote bewondering voor de vracht aan feitenmateriaal die je je eigen hebt gemaakt. En nog meer hoe je dat tot een leesbaar verhaal hebt verwerkt. Wat zeg ik: een spannende thriller die je niet meer los laat als je er eenmaal aan begonnen bent.
Waar ik ook zeer van genoten heb is de opvoering van een aantal thema’s, die je knap met elkaar verweeft. Niet alleen de kunsthistorische wereld, machtsstrijd en geheimzinnigheid, het thema van de graal, dood en wederopstanding, maar ook het visionaire dat in de beeldende kunst zijn rol speelt heb je prachtig ingeweven. Daarmee is deze roman méér geworden dan alleen een spannend verhaal. KNAP!!
De meeste boeken die wij in Kenia lezen, laten wij achter voor onze vrienden. Jouw boek echter gaat mee terug in de koffer.

Poen de Wijs

***

Ik heb in Italië je boek in één ruk uitgelezen. Je hebt een schitterende combinatie gevonden van informatief, inventief en spannend schrijven! Proficiat hoor, ik heb het al aan velen aanbevolen.

Gerlof Janzen, Amsteram

***

Van mijn moeder die bij boekhandel Houtschild werkt had ik al gehoord dat jouw nieuwe boek uit is, ik heb het vorige met veel plezier gelezen na mijn Romereis met het Haganum, de middelbare school waar ik op heb gezeten. Ben heel benieuwd naar dit boek!

Veel groeten uit Utrecht,
Eva Sabee

***

Hoi Margreet

Ik wilde je even vertellen dat ik enorm heb genoten van je boek! Heel erg bedankt voor het leesgenot.

Groetjes,

Sofia Roffel, Den Haag

***

Beste Margreet.

Net als je vorige boek heb ik Duizend levens in één adem uitgelezen. Hoe kan een meisje zoveel meemaken in één leven en wat ben ik blij dat ik nu leef en niet in 1599! Ook de beschrijving van de ramp van 11 september vond ik heel mooi. Alsof ik er zelf bij was. Ik hoop dat je nog lang met schrijven doorgaat.

Groeten uit Leiden van Ytske.

***

Beste Margreet

Ik heb je boek met plezier en interesse gelezen. Ik vind dat je een mooie schrijfstijl hebt, goede woordkeus en het getuigt van een enorme dosis achtergrondinformatie; het komt gefundeerd over. Wat ik wel moeilijk vond, is het steeds hoppen naar andere tijden, soms iets teveel voor mij.
Maar over het algemeen vind ik het een werk om trots
op te zijn!

Marjan Krijgsman, Den Haag

***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties naar: m.hofland@hotmail.com

 

88

Reacties naar: m.hofland@hotmail.com

Reacties op Het genie van Rome

Ik wilde nog even laten weten dat ik het boek ondertussen heb, en heb gelezen! Ik vond het fantastisch, en het circuleert nu onder mijn Nederlandse vrienden hier op Malta! Was de schrijfster niet family of een vriendin van jullie?? Ik weet het niet meer precies, maar breng de complimenten maar over..

Groet,
Petra van der Boom, Malta

***

Hallo Margreet,

Ik heb je boek gelezen en wel met heel veel plezier. Hoewel het een dikke pil is, heb ik het bijna in één adem uitgelezen. Leuke opzet van het boek, vlot geschreven en met een goede uitwerking van de verschillende karakters.
Op sommige momenten (de zoektocht van Lucas naar zijn afkomst) zelfs spannend.
Je krijgt en passant ook een mooi beeld van het (kunstenaars)leven in Italië in de 16e eeuw. Ik kijk al uit naar je volgende roman. Er borrelde bij mij nog een vraag op: dat botje dat prof. Mizura van de grafrovers krijgt, is dat een botje van het skelet van Caravaggio? En hoe weet Mizura dat het van Caravaggio is? Later vergelijkt hij DNA van C en Lucas en komt tot een verbazingwekkende conclusie, dus hij moet toch over het DNA van C hebben beschikt.
Ik hoor graag van je en hou me op de hoogte van de publicatie van je volgende boek.

Met vriendelijke groeten
Ine van den Boer
Den Haag

***

Hey Margreet

Je krijgt natuurlijk veel van dit soort mails, maar ik kon het niet laten om je te schrijven.
Het Genie van Rome is veruit het beste boek ooit, en ik heb al veel boeken gelezen...
Ongelofelijk hoe jij zo een prachtig boek kan schrijven...
Ik kende Caravaggio niet(ik schaam me hiervoor, want ik ben dan ook nog wel Italiaans), maar sinds jouw boek ben ik me gaan verdiepen in zijn kunst, en zijn leven. Ik heb verschillende boeken gekocht over hem, en zoek op het internet steeds sites op over hem...
Ik ben afkomstig van het zuiden van Italie(Lecce), en iedere zomer, als we ernaar toe gaan stoppen we onderweg in een leuke stad en dan kan mijn vader wat uitrusten. Dit jaar zijn we in Firenze gestopt en zijn we, speciaal voor mij, naar de Galleria degli Uffizi gegaan om een paar van zijn schilderijen te bezien (de Medusa, de Bacchus)...het heeft een geweldige indruk op mij gemaakt...
Ik wil je bedanken, dankzij jou heb ik dè verrijking van mijn leven meegemaakt...

Ik hoop gauw een nieuw boek van je te vinden(weer over hem?)

vriendelijke groeten
Elisa Ria
België

***

Hallo Mevrouw Hofland. Een aantal weken geleden ben ik begonnen in uw boek: Het genie van Rome. Dit was op aanraden van mijn leraar Nederlands.

Afgelopen zomer ben ik met school naar Rome geweest en daar hebben we onder andere Villa Borghese bezocht. Ik weet niet precies wat me overkwam, maar ik was zó onder de indruk van wat ik daar zag dat ik flauw gevallen ben. Om dit boek nu te lezen, en zo geconfronteerd te worden met deze werken van Caravaggio, waarvan ik ook zo onder de indruk was, was simpel gezegd: Geweldig!

Het is een confrontatie geweest met de waarheid maar het heeft me rust gegeven. Zelfs nu denk ik nog vaak aan deze reis naar Rome, en met de exacte beschrijving waan ik me nog eventjes in de eeuwige stad! Heel erg bedankt voor deze ervaring,

Groetjes, Lize Jiskoot
Johan de Witt- Gymnasium, Dordrecht

***

Ik ben aan je boek begonnen. Het leest lekker en ik zie uit naar je nieuwe boek, graag bespreek ik al een gesigneerd exemplaar (het eerste van de drukker) .

Johan Muskens, Eindhoven.

***

Hallo Margreet,

Allereerst zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Wilma, en ik heb je boek gelezen "Het genie van Rome", en ik wilde je even laten weten dat ik het een prachtig boek vind. Zo ontzettend goed beschreven! Je gaat het zelf meebeleven. Samen met mijn man ben ik ook naar Rome geweest, en hoe je de kunstschatten beschrijft zo heb ik het ook ervaren. Op het laatst, als Eline Lucas gaat zoeken en de briefjes vindt, ja toen kreeg ik n' brok in mijn keel. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Ik hoop dat je aan je tweede boek bent begonnen? Ik kijk er graag naar uit! Ik wilde je bedanken voor het fijne leesplezier dat ik van dit boek heb gehad.

Hartelijke groeten,
Wilma Prüst.

***

Geachte Margreet,

Ik was een van uw toehoorders bij Boekhandel Blokker en u hebt het boek van Peter Robb voor mij gesigneerd. Ik had 'Het genie van Rome' al gekocht en inmiddels gelezen. Ik vond het spannend en opwekkend om meer over Caravaggio te lezen. Daarom ben ik nu in Robb begonnen.

Joost B. Hasseloo Smits

***

Het is alweer een paar weken geleden dat ik je boek heb gelezen. Met veel plezier moet ik zeggen. Het idee om een historische figuur, waarover kennelijk weinig bekend is, tot leven te wekken is toch al een goede vondst. Je bent daarin bovendien met verve geslaagd. Zo waren we onlangs nog in Londen, in de National Gallery waar, meen ik, drie doeken van Caravaggio hangen. Je kunt je voorstellen dat ik die, na lezing van jouw verhaal, met hele andere ogen en met bijzondere belangstelling heb bekeken. Je vertelt je verhaal op heel boeiende wijze. Vooral in de 'historische' passages doet je verteltrant hier en daar aan Thomas Rosenboom denken vind ik.

Ferdi Gildemacher, Amsterdam

***

Als Rome fanaat (ik was er al meer dan vijftig maal) en Caravaggio fan heb ik uw boek 'Het genie van Rome' in één adem verslonden. Proficiat met de unieke prestatie.

Piet Buffels, Grimbergen

***

Hopend, dat je geen bezwaar hebt tegen mijn tutoyeren, wil ik je even laten weten, dat ik veel pleizier beleefd heb aan 'Het genie van Rome'.
Vooral de congruentie tussen de levensloop van Lucas en die van Caravaggio vind ik een vondst.

Wens je van harte veel goeds,

Rien Radius

***

Ik heb het boek alweer lang uit, boeide me zeer met mooie intense passages, ik heb er zelfs bij gehuild!!!!!!!
Inderdaad een trigger om eens naar Rome te gaan (ben er nog nooit geweest) en de schilderijen te bekijken! Had ook graag de schilderijen als 'beeld' erbij willen zien, hoewel je overigens zeer beeldend schrijft!!!
Je hebt de smaak te pakken en bent reeds met je tweede boek bezig(!!), dus we horen nog van je.

Tineke van Geuns, Den Haag

***

Tijdens de Paasdagen heb ik je boek in één zucht uitgelezen. Het was onderhoudend en gaf een mooi beeld van wat er zich in die dagen afspeelde. Lekker geschreven en boeiend in de details. Het geeft inspiratie om meer te weten te komen. Knap hoor. Als oud klasgenoot ben ik trots op je.
Graag word ik op de hoogte gehouden van je nieuwe boek.

Dirk van Heijst, Rotterdam.

***

 

Reacties naar: m.hofland@otmail.com