MARGREET HOFLAND

Margreet Hofland
Caravaggio
Fragmenten
Bernini
Lezing/cursus
Verantwoording
Gastenboek
In de media
Duizend levens
Contact

Foto's
Links

Bestel

English version

 

De derde roman van Margreet Hofland BERNINI'S WAANZIN kwam uit in 2014

omslag

'Een spreuk van Seneca is de inspiratie geweest tot het schrijven van dit boek. In mijn ogen moet elke kunstenaar een beetje gek zijn om tot grote prestaties te komen.'

Nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit
‘Er heeft nooit grote genialiteit bestaan
zonder een zweem van waanzin.’


Seneca

 

DUIZEND LEVENS

Op 11 september 2006, vijf jaar na dato, verscheen de tweede roman van Margreet Hofland.

"Op die dag, toen ik het op de radio hoorde realiseerde ik mij niet hoe afschuwelijk het was. Dat drong later tot mij door, toen ik begreep dat deze ramp verschilde van heel veel andere: het was iets wat door mensen was bedacht, van te voren beraamd. Nog een paar dagen later herinnerde ik mij de gepassioneerde moord in het oude Rome van de jonge Beatrice Cenci op haar vader, gepleegd op 11 september 1598 en de daaropvolgende veroordeling op 11 september 1599. Ik zag haar beeldschone portretje voor me waarvan men toen nog dacht dat het gemaakt was door Guido Reni. De overeenkomst van de data kwam op mij over als een absurd toeval. Mijn verhaal was toen eigenlijk al geschreven."

DUIZEND LEVENS
Nederland, roman
Ingenaaid, 14 x 21 cm, 384 blz.,
ISBN 90-6265-577-7
Eerste druk 2006 Uitgeverij: In de Knipscheer. Prijs: € 19,50portret gemaakt door
Cora Beijersbergen

www.corabeijersbergen.nl

Margreet Hofland geeft lezingen. Heb je interesse? Mail dan voor meer informatie naar m.hofland@hotmail.com.

Derde roman

"Het onderzoek voor mijn derde roman over de beeldhouwer/archtect Bernini en zijn rivaal Borromini vordert gestaag. In mei 2007 ben ik zeer vriendelijk ontvangen door de beeldhouwer Eppe de Haan in Pietrasanta (Italie). In de marmerstudio's en de groeven van Carrara heb ik ervaren wat het betekent om beeldhouwer te zijn."

www.eppedehaan.com

 

Margreet Hofland studeerde aan de kunstacademie in Den Haag en schildert zelf (natuurlijk) als de oude Italiaanse meesters.

 

EIGEN WERK

Blauwe Madonna, 2006, olieverf, 100 x 80 cm

 

Bernini's Muze, 2008, olieverf, 100 x 80 cm

 

In maart 2003 kwam het eerste boek van Margreet Hofland uit. Een meeslepende roman over het turbulente leven van de Italiaanse schilder Caravaggio en zijn onverwachte band met het heden.

Cultuur en onderwijs gaan vaak goed samen...

 

HET GENIE VAN ROME

Vijf jaar lang reisde Hofland met tussenpozen door Italië, de voetstappen volgend van de schilder Caravaggio. De meeste wetenswaardigheden over hem komen uit politierapporten. Caravaggio stond bekend als agressief. Maar was dat wel zo? Een duel, ook met dodelijke afloop, paste in het tijdsbeeld van het begin van de 17e eeuw.
Wie was Caravaggio? Volgens Hofland een hartstochtelijke man met een enorm talent.

"Italië boeit me al veel langer. Tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie in Den Haag merkte ik bij me zelf de hang naar de geschiedenis van dat land. Nergens vind je zoveel prachtige schilderijen. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen in de 17e eeuw, bij Caravaggio. Ik ben me door het onderzoek naar deze schilder veel meer gaan verdiepen in alles wat zich in die periode heeft afgespeeld. Ook mijn tweede boek speelt zich voornamelijk af op de grens van de 16e en 17e eeuw. Er zijn nog zoveel kunstschilders en geschiedkundige personen die me interesseren, dat ik vermoed dat Rome, en het oude Italië me nog lange tijd zullen bezighouden.Het liefst zou ik verhuizen naar de eeuwige stad."

 

 

 

 

 

Klik op het boek om te bestellen.

Roman - Nederlands
Ingenaaid, 560 blz.
ISBN 90-6265-546-7
Eerste druk 2003
Uitgeverij: In de Knipscheer
Prijs: € 22, 50

Herdrukt als pocket

Uitgeverij: Rainbow Pockets

Prijs: € 8,90


Het genie van Rome is een historische, suspense- en reisroman ineen, 560 bladzijden dik, en gewoon geschreven door een Nederlandse schrijfster: Margreet Hofland! Ingenaaid, royaal formaat, met opvallend buikbandje: Lezers van DE DA VINCI CODE kunnen hun hart ophalen aan het turbulente leven, een eeuw later, van dat andere controversiële genie: Caravaggio

Bestel uit het centraal depot van het Centraal Boekhuis, bij Scholtens Boek of rechtstreeks bij indeknipscheer@planet.nlHofland geeft in o.m. boekhandels lezingen over het leven en werk van de schilder en leest voor uit Caravaggio, het genie van Rome. Tijdens de lezingen kunnen bezoekers kijken naar een powerpointpresentatie of dia's van het werk van Caravaggio.

 

 

Witte Madonna, 2008, 90 x 70 cm